Vitamín C
Konzumáciou potravín s obsahom vitamínu C podporujeme vstrebávanie železa. Ako príklad uvedieme 100 mg vit. C, ktoré boli užité s jedlom zvyšuje vstrebateľnosť železa až o sto percent. Nemusíte však hltať pilulky s obsahom vit. C stačí použiť citrón alebo petržlenovú vňať s jedlom, ktoré je bohaté na železo.
Sirup
Nastrúhajte pol kila jabĺk, pol kila cvikly a pol kila mrkvy. Nechajte cez noc odstáť, sceďte prebytočnú vodu a pridajte pol kila medu. Konzumujte túto zmes – jednu polievkovú lyžicu jedenkrát denne najlepšie na lačno.
Žihľava
Šalát z mladej žihľavy s citrónovou šťavou a olivovým olejom zlepšuje krvný obraz. V boji proti chudokrvnosti je skvelý žihľavový čaj. Lyžičku listov žihľavy zalejeme s 200 ml vody a necháme odstáť 5 minút, precedíme a vypijeme kým je ešte teplý. Maximálna denná dávka je však 3 šálky.
Cvikla
Používa sa na čistenie organizmu od toxínov, obsahuje určité množstvo kobaltu, ktorý sa podieľa na tvorbe vitamínu B12. Tento vitamín sa podieľa na tvorbe červených krviniek a jeho nedostatok môže viesť k niektorým druhom anémie. To je dôvod, prečo je repa jeden z najlepších prírodných zdrojov na liečbu a prevenciu anémie.
Doplnky
Ak príjem železa prostredníctvom potravín nestačí, prichádzajú na rad aj doplnky výživy. Je lepšie ich konzumovať medzi jedlami a to dva až trikrát denne po dobu troch mesiacov v celkovej dávke do 100 mg. Ako dodatok sa používa komplex B vitamínov (B6, B12, kyselina listová) a vit. C.
Zlá kombinácia
Monotónna strava, nadmerná konzumácia alkoholu a kávy, vegetariánstvo, extrémne pôsty, drastické diéty, vynechávanie čerstvého ovocia a zeleniny zvyšujú šance na anémiu. Kombináciám potravín bohatých na železo s mliekom a mliečnymi produktmi sa treba vyhýbať. Najlepšie je denne konzumovať ryby, mäso tak ako aj vitamín C. Dôležité je tiež tráviť čas na čerstvom vzduchu a počas dňa sa prechádzať aspoň hodinu. Vegetariáni by mali zvýšiť obsah rastlinných potravín – tmavozelenej farby, fazule aj celých zŕn a taktiež zvýšiť aj prísun vitamínu C.